Kajsa och Kasper Hult gungar tillsammans på lekplatsen Bergsgruvan. Foto Tommy Hult

Barnens valspecial 3: Leken - en demokratisk rättighet för alla barn?

Fredag 1 september 11.03 & 23.07 Söndag 3 september 18.00

Det är söndag, och sexåriga Kasper Hult och hans familj är på väg till lekplatsen. Men inte till lekplatsen intill deras hem i Älvsjö utanför Stockholm. I hemmaparken kör Kaspers rullstol fast i den lösa sanden och hindras av plötsliga kanter och trappsteg. I stället packar familjen in sig i bilen och åker in till Bergsgruvan på Söder, en av få lekplatser i Stockholm som är tillgängliga för barn med funktionsnedsättningar. Att gå till parken är ett stort projekt för familjen.

När Kasper går till vanliga parker blir han ledsen. Hans treåriga lillasyster Kajsa kan nå alla spännande saker och springa runt med de andra barnen, men inte Kasper.

Idag planeras barnens lekplatser in i minsta detalj. Ändå är de flesta parker otillgängliga för barn med funktionshinder. Barnen går inte bara miste om leken, utan också om en viktig social mötesplats, säger Maria Prellwitz, adjunkt vid Lunds tekniska universitet, som forskar om lek och funktionshinder. Barn träffas under rutschbanan eller i kojan på lekplatsen och umgås en stund ifred för de vuxnas vakande ögon. Det utesluts barnen med funktionsnedsättningar från, och Maria Prellwitz betonar att det ofta beror på ren tanklöshet. Som en person som var ansvarig för lekplatserna i en kommun svarade på frågan varför lekplatserna inte var tillgängliga: ”Jag har ändå aldrig sett någon i rullstol på en lekplats”.

Programledare Lollo Collmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".