Smålänningar och tåg i chatten med Mats

Moderator: Nu börjar chatten med Mats Nilsson. Välkommen att ställa din fråga!
Lasse i lindome: Hej Mats,jag hörde att man kunde ställa frågor om tåg.Kan du förklara för mig vad littera på ett lok eller vagn är för något??. Jag vet att det är ett nummer men vad står ordet littera för???.MVH Lasse.
Mats Nilsson: Vi kan säga att det står för typ av vagn eller lok. Rc-lok är en helt annan sorts lok an gamla D-lok etc. X2 är, elelr var i alla fal, benämningen på de vagnar som kallas X2000.
Martin: Hej! Varifrån kommer föreställningen om att smålänningar skulle vara snålare än andra?
Mats Nilsson: Bra fråga - förmodligen från Skåningar eller Västgötar, dvs grannlandskapens invånare. Men eg tror jag inte att de var snålare, men kanske svaår att ha att göra med i affärer...
Lisa: Vad är det för skillnad på devor och älvor?
Mats Nilsson: Bra fråga, jag erkänner att jag inte hört ordet devor. Beskriv gärna närmare.
Karin Nilsson: Vet man något om hur det kommer sig att man hälsar så olika på varandra i olika kulturer? Vi tar i hand, en del pussar varandra två eller tre gånger, vissa gnuggar näsan mot varandra osv.
Mats Nilsson: Ja, det beror på att hälsningar är vad vi kallar ett kulturellt betende. Varje grupp av människor, varje kultur, skapar sina egna regler om hur man skall umgås, exempelvis då på vilket sätt man ska hälsa på varandra. Alla i sverige tar för övrigt inte i hand, en del kramas, slår handflatorn mot varandra, nickar med huvudet etc. Det beror bladn annat på ålder och om det är i mer privata eller offciciella samanhang.
Lisa: Såvitt jag vet skulle devor vara en slags naturväsen, nästan som änglar. Det låter som älvor i mina öron - men kanske detta träsk av olika väsen är allt för djupt?
Mats Nilsson: Ja djupt är träsket nog, och naturen ”befolkas” av olika väsen i olika delar av landet och de förändras också över tid. För mig är änglar och älvor inte så olika, möjligen är änglarna mer godkända av kyrkan och älvorna mer folkliga så att säga.
Niklas: Är det inte dags att avliva myten om tomten en gång för alla?
Mats Nilsson: Vilken av dem? Jultomten eller gårdstomten?
Moderator: Nu är det fem minuter kvar av chatten. Passa på att ställa din fråga till Mats!
Mats Nilsson: Niklas, apropå tomten så avlivar jag gärna jultomten men den äldre och mindre gårdstomten kan gäran få vara kvar - om han nu finns. Han gör i alla fall lite nytta som gårdsövervakare, han skyddar vår tomt där vårt hus står.
Niklas igen: Tack! Håller nog med dig om gårdstomten ändå, dom kan ju behövas när man inte har råd med säkerhetsbolag=)
Mats Nilsson: Just det. Men även om du har vaktbolag så kollar de inte samma saker som hustomten, så både ock är nog bäst.
Moderator: Nu avslutar vi chatten, tack för alla frågor till Mats!
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista