Nyhetschefen hann även med en del krumelurer under nyhetsmötet. Foto: Epp Anderson /Sveriges Radio
Alltinget, den 20 januari

Telefonkrumelurer - varför gör vi dem?

6:47 min

Anteckningsblocket intill telefonen eller föreläsningskompendier blir ofta översållade med krumelurer - linjer, hjärtan, blommor. Birgitta Hedbom har länge förundrats över de telefonkrumelurer hon åstadkommer. Medicinaren Henrik Sjövall ger förklaringen till varför vi gör telefonkråkor eller doodles som de också kallas. Han kommer då in på ny forskning om spegelneuron.

Vi lever oss in i varandra men eftersom vi under telefonsamtalet inte kan se varandra så blir uteblivna gester och mimik istället till telefonkrumelurer.

Historikern Thomas Magnusson berättar att människor klottrade krumelurer redan på 1600-talet , alltså långt innan telefonen.

Zoologen Snuttan Sundell om spegelneuron - om det livsnödvändiga i att härma andra för att lära sig något. Eller som Birgitta Hedbom själv sammanfattar det: telefonkrumelurer är kroppsspråk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista