1 av 2
Lars Mogensen
2 av 2
Sören Halldén

Vetenskap på villovägar. Med Sören Halldén, professor emeritus i teoretisk filosofi.

P1 söndagen den 12/11 kl 17.00, repris fredagen den 17/11 kl 21.03

Forskare och vetenskapsmän åtnjuter ett högt förtroende i samhället. Vi litar på att deras metoder är noggranna och att deras drivkrafter är nyfikenhet och sanningssökande. Men tänk om akademin tvärtom bebos av människor med ömma tår, vassa armbågar och usla självförtroenden? Om medlöperi och revirtänkande är viktigare än foskningsresultaten, och om auktoritetstron gör att gamla konventioner upprepas och hjulet uppfinns gång på gång? 

En som vågat sticka ut hakan och ifrågasätta vetenskapens verkliga drivkrafter är Sören Halldén, professor emeritus i teoretisk filosofi vid Lunds universitet, en man som efter pensioneringen 1988 varit minst lika produktiv som under sina år vid universitetet. Precis efter pensioneringen gjorde han slarvsylta av den svenska kulturjournalistiken i debattboken Humbuglandet. Förra året skärskådade han akademin i boken ”Hur går det till inom vetenskapen?” Med 83 år på nacken kom han i år ut med boken ”Det analytiska greppet” som används som kurslitteratur inom filosofin. Och 2001 tog han sig an vårt individuella tampande med livet, kärleken och fördomar i ”Vardagslivets filosofi”.  

Idag är han enda gäst i Filosofiska rummet, och han samtalar med programledare Lars Mogensen. Producent är Thomas Lunderquist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".