Värdefullt?

Det värdefulla

P1 söndag 10 december kl 17.00 och 15/12 kl 21.03

Vad är värdefullt i livet? Pengar? Status? Respekt? Lycka? Frånvaro av lidande? Gud? Orgasm? Frimärken? Finns det några objektiva svar på den frågan, för alla lika, eller är det upp till var och en att bli salig på sin fason, att vara sin egen lyckas smed? Lycka förresten – är det det självklara, ultimata värdet, det mest eftersträvansvärda? 

Nej, snarare frånvaron av lidande, menar vissa. Det kanske har att göra med vilken livsinställning man har, om man är munter- eller dystergök till naturen.

Men finns det inte en grundläggande, gemensam nivå på det värdefulla, ungefär: ”Värdefullt är att ha förutsättningar att förverkliga sitt livsprojekt”? Vad betyder i så fall det, att ha förutsättningar att förverkliga sitt livsprojekt?

När vi eventuellt har besvarat frågan om vad som är värdefullt, vad gör vi av svaret? Vad är målet med att efterfråga det värdefulla? Bör jag sträva efter att skapa/erfara det värdefulla? Om svaret är att göra gott för andra, är det omoraliskt att inte göra det? Om svaret är att maximera sin njutning, är det då omoraliskt att inte maximera sin egen njutning?  

Frågorna haglar. Redaktionen för Filosofiska rummet hoppas utvinna reflektioner över en del av dem av dagens gäster: Johan Brännmark och Jeanette Emt, praktiska filosofer, samt Per Engström, författare. Programledare är Lars Mogensen, producent Thomas Lunderquist.

  

Boktips
Per Engström: Parkerna i gläntan, vetskapen om atmosfären och hela arbetet med lyckan. Utkommer i mars 2007.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".