Hur ska vi rädda världen?

RÄDDA VÄRLDEN

Söndag 17 december kl 17.00, fredag 22 dec 21.03

Klimatlarm på löpsedlarna, översvämmade vägar och färsk potatis till advent. Den rekordvarma hösten 2006 har säkert många i Sverige burit på en känsla av att vi måste rädda världen, och det snabbt! Men har vi rätt kunskap och de rätta argumenten för att tackla de globala överlevnadsfrågorna? Hur påverkas vår handlingsförmåga av vad vi själva tror om världsläget och klimathotet? Vem vinner slaget om verkligheten – pessimisterna eller optimisterna?

I Filosofiska rummet Rädda världen samtalar filosoferna Magnus Jiborn och David Kronlid med Svante Axelsson, Svenska Naturskyddsföreningen.

Veckans boktips: Heat av George Monbiot
Veckans citat:
” Vad är poängen med att cykla in till stan när resten av världen dundrar förbi i monstertruckar? Varför bry sig om att installera lågenergilampor när en man i Lanarkshire skryter om att han har 1,2 miljoner julgranslampor fastspända på sitt hus. Själv kan du inte påverka någonting - att tro det är ingenting annat än en dödlig illusion. Först när dina handlingar riktar sig ut ur ditt eget liv och tar sikte på de sociala institutioner som betingar allas liv blir de meningsfulla”
George Monbiot

Programledare:Marie-Louise Kristola
Producent:Åsa Furuhagen Vestergren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".