Människan, räven och döden

Söndag 18/2 kl 17.03 och fredag 16/2 kl 21.03

Idag tar sig Filosofiska rummet an en lyssnarfråga:

“Jag bor i ett villaområde. Ett par hundra meter från mitt hus finns ett rävgryt, som är bebott av en skabbräv. Räven är i mycket dåligt skick och lider uppenbarligen svårt. På julaftonen hade jag gjort en pressylta och hade en del rester över. Jag fick idén att lägga ut lite mat till räven, som inte kan försörja sig själv på grund av skabben. Hade det varit ute på landet, där jag bodde tidigare, hade jag väntat ut den vid grytet och skjutit den. Det går inte an i ett villaområde. Jag hade skjutit även en frisk räv för att minska trycket på rådjuren. 

Frågan: Är det rätt att  mata räven och förlänga dess plågsamma död, eller ska man låta naturen ha sin (lika plågsamma) gång?” 

I studion tillsammans med programledare Lars Mogensen sitter Per Bauhn, professor i praktisk filosofi vid högskolan i Kalmar, samt författaren och berättaren Christina Claesson. Producent: Thomas Lunderquist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista