Måste vi skriva?

Söndag 25 februari kl. 1703 och fredag 2 mars 2103

Skriftspråket har en central plats i vårt moderna samhälle. Men många oroar sig för att skrivkonsten håller på att förändras och till och med förflackas. Filosofiska rummet funderar över vad som händer med oss som individer och samhälle när skriftspråket förändras radikalt. Tänker vi sämre om vi skriver sämre? Eller har det traditionella skrivandet fått större konkurrens? Kanske är det i framtiden inte nödvändigt att skriva då andra kommunikationsformer som bild, tal och multimedia tar över skrivkonstens roll.Skriftspråket har en central plats i vårt moderna samhälle. Men många oroar sig för att skrivkonsten håller på att förändras och till och med förflackas. Filosofiska rummet funderar över vad som händer med oss som individer och samhälle när skriftspråket förändras radikalt. Tänker vi sämre om vi skriver sämre? Eller har det traditionella skrivandet fått större konkurrens? Kanske är det i framtiden inte nödvändigt att skriva då andra kommunikationsformer som bild, tal och multimedia tar över skrivkonstens roll.

Medverkande: Peter Gärdenfors kognitionsforskare, Åsa Wikforss filosof, Anna-Malin Karlsson, docent i nordiska språk.

Programledare: Marie-Louise Kristola/ SR Samhälle
Producent: Åsa Furuhagen Vestergren / SR Samhälle

Veckans boktips:
En arbetsdag i skriftsamhället av Anna-Malin Karlsson
Hur homo blev sapiens av Peter Gärdenfors
Muntlig och skriftlig kultur av Walter J.Ong

Veckans citat: Att skriva förstör minnet. Den som skriver blir glömsk eftersom den som skriver förlitar sig på en yttre förmåga i brist på en inre förmåga. Platon

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista