Upplysningen idag

P1 söndag 4/3 kl 17.03, repris 9/3 2007 kl 21.03

I Europa talar vi gärna stolt om Upplysningens ideal från 1700-talet, om John Locke, François de Voltaire och Immanuel Kant, om förnuft och mänsklig frihet, dialog och revolt mot kyrkans dogmer och andra tyngande auktoriteter. Men hur upplyst är vår egen tid, och vad betyder religionernas återkomst i krig och politik för synen på förnuft och yttrandefrihet?

Upplysningsidealet kan te sig något nersmulat när vi tuggar chips framför tevereklamen i dumlycklig väntan på nästa lekprogram. I veckans Filosofiska rummet diskuterar vi den fria tankens påverkan från fundamentalismer av olika slag – konsumistisk såväl som religiös.

I studion tillsammans

med programledaren Lars Mogensen finns Ingrid Elam, kulturjournalist och chef för K3 - konst, kultur och kommunikation vid Malmö högskola, Mohammad Fazlhashemi som är docent i idéhistoria och Anders Piltz som är katolsk präst samt professor i latin.

Producent är Thomas Lunderquist.

Veckans citat: Immanuel Kant formulerade 1784 upplysningstanken som ”människans utträde ur hennes självförvållade omyndighet”.

Filosofiska rummet i Malmö produceras av Lokatt Media

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista