Lojalitet

P1 söndag 1/4 kl 17.03, repris 6/4 kl 21.03

Företagen efterfrågar snabbfotade, flexibla människor. Kreativitet och driftighet är ledord i platsannonserna, men sällan längre lojalitet. Farfars guldklocka för lång och trogen tjänst minner om en tid där relationerna var mer långsiktiga. Liksom beroendeförhållandena.

I veckans Filosofiska rummet diskuteras lojalitet på gott och ont, både ur ett samhällsperspektiv och som länken mellan individer. Är lojalitet ett värde? Hur hänger lojalitet ihop med fördomar? Riskerar den äkta maken att vara illojal med älskarinnan?

I studion tillsammans med programledaren Lars Mogensen finns Emma Engdahl, sociolog vid Örebro universitet, Birgitta Forsman, docent i forskningsetik och Jeanette Emt, praktisk filosof.

Producent är Thomas Lunderquist

Veckans citat: Grabbar, ni jobbar för dåligt och är alldeles för loja. Får jag se den minsta lojalitet i andra halvlek byter jag ut er direkt!
Rolf Zetterlund

Filosofiska rummet i Malmö produceras av Lokatt Media

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista