1 av 2
Programledare Lars Mogensen
2 av 2

Medierad. Hur medierna skapar vår verklighet

P1 söndag 29/4 kl 17.03, repris 4/5 kl 21.03

Den enda gränsen för vår mediekonsumtion nuförtiden verkar vara dygnets 24 timmar, minus den tid vi eventuellt behöver sova. Oerhört mycket av medelsvenssons vakna tid ägnas teve, radio, tidningar, men numera också alla nya digitala media, inte minst internet och alla former det har att erbjuda för virtuell verklighet och någon sorts tvåvägskommunikation.  

Alla dessa medier gör sig intressanta och attraktiva för oss med alla medel. De slåss om vår uppmärksamhet, och tillfredsställer så vårt bekräftelsebehov. Mottagliga för smicker som vi är, blir vi medieberoende. Medierna, det vill säga verkligheten så som den framställs av någon annan, oftast på uppdrag av någon med ekonomiska intressen i processen, står för en allt större del av stoffet när vi idag ska bilda oss en uppfattning om världens beskaffenhet. 

Så ungefär resonerar i alla fall den amerikanske antropologen Thomas de Zengotita. Han säger att vi har blivit ”medierade”. Men är det så? Och om det är så: Är det så illa? Var och en av oss vet ju idag så ofantligt mycket mer om vida världen än våra förfäder gjorde för hundra år sen – tack vare medierna!

I studion tillsammans med programledaren Lars Mogensen finns Mia Marie Lundén, etnolog, Peter Gärdenfors, kognitionsforskare och Gunilla Jarlbro, medieforskare.

Producent är Thomas Lunderquist.
Filosofiska rummet i Malmö produceras av Lokatt Media.

Boktips Thomas de Zengotita: Mediated: How the media shapes your world and the way you live in it.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista