Om normer och normativitet

söndag 9 september 17.00 i P1, med repris 14/9 21.03

Det finns få sätt att vara normal på men många sätt att avvika på: socialt, sexuellt, fysiskt, medicinskt, mentalt, ideologiskt etc. Varför är människan så fixerad vid att peka ut det avvikande, det som inte följer normen?

 I filmen Gökboet vänder den fejkande mentalpatienten Randle P. McMurphy upp och ner på vårdavdelningen. Han tar kommandot och behandlar de intagna som friska människor, han ifrågasätter diagnoser, omyndigförklaring och den snäva synen på normalitet som styr verksamheten. Filmen gick tio år på bio i Sverige under 70 och 80-talet – ett oslagbart rekord. Det har spekulerats kring om svenskarna mer än andra länders medborgare identifierade sig med livet på ett mentalsjukhus, där normen används som maktmedel.

Gäster är Sandra Dahlén, författare till boken Hetero, Thomas Hylland Eriksen, Socialantropolog och redaktör för norska antologin Normalitet och Lars-Christer Hydén, psykolog och docent i kommunikation och redaktör för antologin Normalitetens förhandling och förvandling.

Programledare och producent: Peter Sandberg