Den nya ateismen

P1 söndag 7/10 kl 17.03, repris 12/10 kl 21.03

Religionen har under senare år skjutit fram positionen i västvärlden. Inte minst i Sverige. Men nu samlar sig ateismen och ett mer organiserat motstånd syns inte minst på debattsidor och på bokhandlarnas bestsellerlistor.

Ett exempel är boken The God Delusion av den engelske naturvetaren Richard Dawkins som nu kommer ut i Svensk översättning under namnet Illusionen om Gud. Det nya i dessa böcker är att man inte enbart pekar finger åt individuell tro på Gud – en stor del av kritiken handlar om religionen själv, som ursprunget till en stor del det lidande vi ser omkring oss i världen.

Dawkins pekar också på ateisternas globala situation. Han jämför med de homosexuellas situation i heteronormativa samhällen. Ateister måste kämpa för att bli respekterade och befinner sig i stora delar av världen under hot från den normerande majoritetskulturen? Precis som homosexuella accepteras ateisten bara som ett undantag.

Gäster: Thomas Anderberg, filosof som skrivit boken Guds moral, Maria Küchen, författare till boken Anteckningar efter en frontalkrock med Gud och PC Jersild läkare och författaren

Programledare och producent: Peter Sandberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista