Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Om klassiskt filosofiska ämnen såväl som vår tids mest brännande etiska, existentiella & politiska dilemman...
Peter Sandberg

Filosofi vs Teologi

Söndag 4 november 17.00 i P1, med repris fredag 9/11 21.03

Finns det ett högre förnuft – förnuftigare än människans - eller ligger allt användbart förnuft lagrat i människans begränsade hjärna? Sedan naturvetenskapens genombrott på 1600-talet har kriterierna för vad som är verklighet och sanning förändrats. Rationell, vetenskaplig bevisföring krävs av den som tycker sig ha genomskådat existensen eller avslöjat materiens innersta hemligheter: naturvetenskapen och dess vapendragare filosofin har rätten att välja vapen i slaget om verkligheten.

Teologin har marginaliserats. De religiösa strukturer som människan förhållit sig till när det handlat om det för människan icke medvetna eller fattbara – har slagits i spillror. Upp till bevis! - har varit det filosofiska slagordet.

Men sedan några decennier tillbaka har teologin kommit på fötter igen. I den postmoderna filosofin anser sig teologer ha funnit både begrepp, stryktåliga argument och metoder för sin forskning. Teologin kan nu använda filosofin för att ge utryck för sina egna tankemodeller.

Vissa filosofer tycker att teologin åker snålskjuts på förslappad postmodern relativism, medan teologer kan tycka att filosofin skyr nytänkandet till förmån för sin inbitna rationalism.

Gäster: Ola Sigurdson, teolog vid Göteborgs universitet, Thomas Anderberg, filosof vid Uppsala universitet och Jonna Bornemark, doktorand i filosofi vid Södertörns högskola.

Programledare och producent: Peter Sandberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".