Peter Sandberg

Om Knutby och totalitarismen

Söndag 13 januari 17.00, med repris 18/1 21.03

Vad får en pastor att vilja döda? Vad får en from kvinna att intala sig att Gud vill att hon ska mörda? Frågan om de teologiska och psykologiska orsakerna bakom dåden i Knutby kvarstår efter att den juridiska processen är avslutad. Vad ligger bakom de föreställningar som får en troende människa att begå mord i Guds namn? Prästen och psykoterapeuten Göran Bergstrand beskriver i sin bok Inte bara Knutby ett tänkbart scenario kring de psykologiska och sociala omständigheter som ledde fram till dåden.

Vi ska också fråga oss om brott mot individ och mänsklighet under religiös påverkan går att jämföra med samma typ av brott under ideologisk påverkan?

Totalitarism, inkvisition, etnisk rensning och folkmord är några av de tragedier som kantar människans vägar mot utlovade paradis, i himlen eller på jorden. I grunden ligger ofta teologiska och ideologiska övertygelser kring det absoluta: den absoluta sanningen eller godheten som just vår tro, vår ideologi omfattar. Och monopol på sanning och godhet tycks – som historien tydligt visar - förr eller senare driva fram det onda.


Medberkande: Göran Bergstrand, präst och terapeut som också är författare till boken Inte bara Knutby. Owe Wikström, religionspsykolog. Och Göran Rosenberg, journalist och författare.

Programledare och producent: Peter Sandberg

Böcker:

Inte bara Knutby av Göran Bergstrand.

Plikten, profiten och konsten att vara människa av Göran Rosenberg.

Den outgrundliga människan av Owe Wikström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista