Kampen om verkligheten

Fredag 11 april kl 21.03 sänder Filosofiska Rummet en specialinsatt repris om hur media påverkar vårt sätt att se verkligheten.

I vår medialiserade tid möts vi av väldigt många budskap och intryck från teve, radio, tidningar och internet. En del är reklam som försöker påverka vår önskningar och värderingar. Annat är nyheter och reportage som utger sig för att återge verkligheten. Man kan säga att det pågår en kamp om verkligheten.

Men vad är verkligheten och vad är bara min bild av verkligheten? Hur går det till när våra hjärnor organiserar vår verklighetsuppfattning? 

Detta diskuteras i Filosofiska rummet av författaren och journalisten Göran Rosenberg, filosofen Ingar Brinck och Lasse Dencik som är professor i socialpsykologi. Programledare Lars Mogensen.

”Det är som om den verklighet vi själva kan se och höra och ta på blivit mindre värd, mindre giltig, än den verklighet som målmedvetna mediemanipulatörer konstruerar runt oss.” 
Göran Rosenberg i boken ”Tankar om journalistik.” 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista