1 av 2
Bushs motto "Antingen är ni med oss eller mot oss" är ett exempel på ett av många logiska felslut inom politiken. Foto: Scanpix.
2 av 2
"Halmgubbe" under schweizisk karneval. Foto: Scanpix.

Filosofiska rummet: Felslut


”Halmgubben”, ”tu quoque” och ”ad hominem”. Det är bara en bråkdel av alla fantasifulla namn på logiskt felaktiga sätt att argumentera, som vardagen och inte minst det politiska livet kryllar av. Till exempel går halmgubbe-felslutet ut på att tillskriva motparten en ståndpunkt som denne faktiskt inte intar, och sen angripa den istället för motpartens verkliga ståndpunkt. Ett typiskt halmgubbefelslut kan låta såhär: ”Piratpartister vill inte att artister och filmskapare ska få betalt för sina verk!”

Retorikprofessor Anders Sigrell, filosof Anna-Sofia Maurin och Tankebrott-bloggaren Andreas Anundi hjälper oss upptäcka några vanliga logiska felslut, och diskuterar eventuella skillnader mellan felslut ur ett filosofiskt respektive retoriskt perspektiv.  

Programmet är en repris från februari 2009.

Programledare: Lars Mogensen, producent Thomas Lunderquist. 

Boktips:
”Att övertyga mellan raderna”, av Anders Sigrell.

Länktips:
http://tankebrott.wordpress.com  

Veckans citat:
”Du är antingen med oss eller emot oss i kriget mot terrorismen”.
- Falsk dikotomi av George W Bush.

OBS! Under fyra söndagar framöver, från 5 april - 26 april, kommer Teologiska rummet att sändas istället för Filosofiska rummet. Repris på fredagar kl. 21.03.
Mer info finns på Teologiska rummets hemsida:

Filosofiska rummet i Malmö produceras av Lokatt Media.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".