Europatanken

P1 söndag 14 september kl 17.00, repris 19/9 kl 21.03
År 1795 gav den tyske filosofen Immanuel Kant ut sin lilla skrift Om den eviga freden. Han tänkte sig världsfreden möjlig genom en federation mellan fria stater, och dagens EU-förespråkare hänvisar flitigt till Kant.

I maj 2003 skrev sju ledande intellektuella, med den tyske filosofen och sociologen Jürgen Habermas i spetsen, i tidningar runt om i Europa om vikten av att definiera en europeisk identitet. Habermas såg demonstrationerna mot Irak-kriget den 15 februari som ”födelsedagen för en europeisk offentlighet”. Han menade att EU:s sex grundarländer Frankrike, Italien, Tyskland och Beneluxstaterna plus Spanien skulle kunna åstadkomma ett ”avantgardistiskt Kärneuropa” som ledstjärna för det övriga Europa och som politisk motvikt till USA.

I veckans Filosofiska rummet diskuteras europatanken utifrån Kants pamflett och Habermas manifest. Finns det något pan-europeiskt släktskap, och vari består det? Vad kännetecknar egentligen Europa, och vad tjänar vi på att jämka ihop våra nationer? Kan vi konstruera en gemensam identitet, och vad blir följderna av en sådan konstruktion? Finns det risker med europabygget?

Gäster är idéhistorikern Rebecka Lettevall, historikern Håkan Arvidsson och statsvetaren Anders Hellström. Lars Mogensen är programledare och Thomas Lunderquist producent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".