Djuretik. Om människans behandling av djur

P1 söndag 15/2 kl 17.00, repris fredag 20/2 kl 21.03

Djur kan älskas och vårdas, och slaktas, styckas och ätas. Bådadera med en för de flesta människor fullständig självklarhet. Man älskar sin Golden retriever, man älskar sin oxfilé. Men fler och fler tycks uppleva en moralisk motsättning mellan att klappa djur och att äta dem - eller för den delen testa kemikalier på dem.
Filosofiska rummet: Djuretik handlar om hur vi människor behandlar djur, och hur vi borde behandla dem. Både djurrättsaktivister och deras motståndare hänvisar till människans förnuft som avgörande för sin position. Men det finns också de som ifrågasätter förnuftet och vädjar till medkänslan istället: Förnuftet är inte universellt, vi kan inte mäta djuren efter människans måttstock.
Filosofiska rummet gästas idag av Jonatan Forsberg, filosofistuderande vegan, Helena Röcklinsberg, lektor i etik, och Ingemar Nordin, professor i vetenskapsteori.
Programledare Lars Mogensen, producent Thomas Lunderquist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".