Surrogatmödraskap. Livmoder uthyres.

P1 söndag 29 februari kl 17.00, repris 5/3 kl 21.03

Många män och kvinnor i dagens Sverige vill ha barn utan att kunna få det på naturlig väg. Spermadonation, och sedan förra året också äggdonation, har gjort att provrörsbefruktning blivit räddningen för många barnlösa.

Men för den som inte själv kan bära och föda barnet är läget värre. I Sverige är surrogatmödraskap förbjudet, alltså att upplåta sin livmoder och sin kropp för att av altruistiska eller ekonomiska motiv bära och föda ett barn, för att sedan överlämna det till dem som ska bli föräldrar. Är det inte dags att tillåta surrogatmödraskap, som man gjort i bland annat Finland, Storbritannien och stora delar av USA?

Filosofen Kutte Jönsson vid Lunds universitet har just doktorerat med avhandlingen ”Det förbjudna mödraskapet”, i vilken han kommer fram till att metoden kan rättfärdigas moraliskt, inte minst ur ett feministiskt perspektiv. I Filosofiska rummet diskuterar han frågan med Göran Lingman, läkare och chef för KK vid Lunds universitetssjukhus, och Ann Heberlein, doktorand i etik vid Lunds universitet.

Programledare är Lars Mogensen, producent Thomas Lunderquist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".