Filosofiska rummet - Om filosofen Baruch Spinoza

År 1656 blev Spinoza utesluten ur judiska församlingen i Amsterdam pga av sina omstörtande tankar kring religionen. Men trots bannbullan förblev Spinoza en nytänkare inom teologi, filosofi och politik - förbryllande gudsbevis varvades med radikala politiska tankar som bidrog till liberalism och demokrati. Och hans över 300 år gamla syn på kropp och själ som ett, är idag mer aktuell än någonsin, inte minst inom modern neurologi.

Spinozas filosofi bygger på begrepp som Substans: ”Gud”, hela verkligheten, allt som existerar. Attribut: det som vi uppfattar som substansens väsen, t.ex en triangel. Modus: Modifikationer av attributen som vi uppfattar som enskilda kroppar och själar.

Spinozas familj var sefardiska judar som flydde undan inkvisitionen i Spanien och Portugal och sökte en fristad i det betydligt mer frimodiga Amsterdam, på den tiden ett centrum för världshandeln, där konst, filosofi och vetenskap blomstrade

Gäster:  filosofen Fredrika Spindler, idéhistorikern Niklas Olaisson och författaren Gunnar Fredriksson. 

Programledare och producent: Peter Sandberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".