Filosofiska rummet - om Immanuel Kants praktiska filosofi

”Två ting fyller själen med ständigt ny och tilldragande beundran och vördnad, ju oftare och intensivare tanken sysslar med dem: den stjärnbeströdda himlen över mig och den moraliska lagen inom mig”.

Filosofen Immanuel Kants egna ord som också finns inristade på hans gravsten i Kaliningrad, fd Königsberg i det dåvarande Ostpreussen.

I år är det 200 år sedan Kant dog. Ett faktum som uppmärksammas världen över i form av seminarier och nyöversättningar av hans böcker. I Filosofiska rummet tog vi för en tid sen tag i Kants teoretiska filosofi och nu ska vi gå vidare och prata om Kant som praktisk filosof.

”Handla endast efter den maxim, om vilken du samtidigt kan vilja, att den ska bli en allmän lag”. Så låter Kants berömda Kategoriska imperativ i sin grundform. En föresats att hålla sig till och i moraliska dilemman, och ett svar på frågan: Vad ska jag göra?

Kants moraliska filosoferade kretsar kring frågorna Vad bör vi veta? Hur bör vi handla? Och vad bör vi hoppas på? Det handlar om godhet, vilja och plikt och han la dessutom en grund för en modern rättsfilosofi.

Gäster: filosoferna Jeanette Emt och Lena Haldenius och idéhistorikern Viktoria Höög.

Programledare och producent Peter Sandberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista