Med ironins hjälp lyckades Sokrates smula sönder sina moståndares argument och visa på blottorna i deras resonemang. Hur fungerar ironin idag?

Ironi

P1 söndag 6/3  kl 17.00, repris 11/3 21.03

Generation X – den ironiska generationen – har den kallats. Generationen som distanserat och svalt kunnat driva med allt och alla, utan att någonsin ta någonting på allvar.

Killinggänget har med sina teveserier och filmer fått förkroppsliga den ironiska generationen. Men med sin senaste film ”Fyra nyanser av brunt”, hävdar de att ironin är borta, ersatt av allvar.

Som tittare är det svårt att veta om man ska tro dem, eller hålla garden uppe inför nästa gapflabb. Ironi är ett effektivt men svårhanterligt redskap, brukat med framgång redan av Sokrates och med en lång historia.

Gäster hos Lars Mogensen i Filosofiska rummet idag är Andres Lokko från Killinggänget, Lars Elleström, litteraturvetare med den nyutkommen boken ”En ironisk historia” om ironin hos svenska kvinnliga författare, samt Anna-Sofia Maurin, teoretisk filosof i Lund.

Boktips: ”En ironisk histroia” av Lars Elleström.

Producent: Thomas Lunderquist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".