Diskriminering

P1 28/5 kl 17.00, repris 2/6 kl 21.03

I mitten av maj dömdes ägaren till nattklubben Honey i Göteborg för etnisk diskriminering, sedan Yasser Kalhori och några av hans vänner blev nekade att komma in av dörrvakten vid nattklubben - detta trots att det inte fanns någon kö utanför klubben. Personer med så kallat svenskt utseende som kom efter, släpptes genast in. Skadeståndet blev 40 000 kronor.  

I Sverige råder förbud mot diskriminering på grund av etnisk härkomst, kön, sexuell läggning och funktionshinder. Men trots lagar, trots JämO och HomO, handikapps- och diskrimineringsombudsmän, kan väldigt många invandrare, kvinnor, homosexuella och handikappade vittna om ständigt stängda dörrar och diskriminering. Domen i Göteborg var den andra sedan den nya diskrimineringslagen trädde i kraft. 

Regeringens egen utredare, Masoud Kamali,  talar när det gäller invandrare om att det råder strukturell diskriminering i Sverige. Vad innebär det, är den ett faktum och hur ska man i så fall komma till rätta med den? Är positiv särbehandling möjligen en rättvis metod?  

I Filosofiska rummet: diskriminering diskuterar  Tiina Rosenberg, professor i genusvetenskap och en av initiativtagarna till feministiskt initiativ, Thomas Gür, skribent och Karim Jebari, filosof vid Stockholms universitet. 

Programledare är Lars Mogensen och producent Thomas Lunderquist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".