Dumburk - om teves makt över tankarna

P1 söndag 24/9 kl 17.00, repris 29/9 kl 21.03

Just som valrörelsen gick in på slutspurten, kritiserade en hel rad kända teve-journalister SVT:s vägval i en debattartikel med rubriken ”SVT-ledningen underminerar vår existens”. De här välbekanta nyhetsankarna skrev att ”det kommersiella tänkandet driver fram en historisk kursändring i Sveriges Television.”

SVT-journalisternas oro för ökad satsning på underhållning och drama ligger i linje med den kritik som New York-professorn Neil Postman levererade redan i mitten av 1980-talet, i boken med den talande titeln ”Underhållning till döds”. Den franske sociologen Pierre Bourdieu hävdade för tio år sedan att teve bygger på rundgång och ytliga dumheter. Bourdieu kritiserade den oerhörda makt som teve har genom sin uformning av världsbilden för väldigt många människor - att televisionen i stället för att återge verkligheten, faktiskt skapar den.  

I Filosofiska rummet diskuteras den här veckan hur teve påverkar människors världsbild och tankar. Vilket ansvar har producenter respektive tittare? Har det blivit så illa som Bourdieu förutspådde - att televisionen utgör en fara för det politiska livet och demokratin? Gäster är filosofen Jeanette Emt, sociologen Mats Trondman och SVT-producenten Lars Säfström. 

Programledare är Lars Mogensen och producent Thomas Lunderquist.

  

Veckans citat
”Steg för steg blir televisionen, som utger sig för att vara ett instrument för återgivning av verkligheten, ett instrument som i stället skapar den. Vi närmar oss allt mer en värld där det samhälleliga beteendet inte blott beskrivs utan föreskrivs av TV.”

Pierre Bourdieu i Om televisionen från 1996. 

Bok- och lästips
”Underhållning till döds” av Neil Postman.
”Om televisionen” av Pierre Bourdieu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".