Säkerhet allt viktigare när it-brotten ökar

Hoten från internetbrottslingar ökar men säkerheten bland myndigheter och företag hänger inte med. It-säkerhet håller därför på att bli en god affär för digitala vaktbolag.

– Hoten har ökat på flera olika sätt. Dels har hoten blivit fler, dels har hoten blivit mera tekniskt kvalificerade och dels ser vi också att de hot som riktas mot oss är skickligare gjorda, säger Anders Wik som är överdirektör på FRA, Försvarets radioanstalt.

En hypotes från it-experter är att 16-åringar som lekte hackare för några år sedan nu är vuxna och vill tjäna pengar på sina kunskaper. En annan är att både brottssyndikat och terrorister har blivit duktigare på nätets möjligheter.

Botnes ökar mest
Den typ av it-brott som ökar mest kallas för botnes. Det handlar om att ta kontroll över någon annans dator och använda den i brottssyften, till exempel för att lagra förbjudet material som barnpornografi.

Man behöver inte längre vara någon dataexpert. Botnes-tjänster och andra brottsliga tjänster går att köpa på nätet.

– Man kan surfa till hemsidor i Ryssland och England där man kan köpa tjänsten ”Sänk min konkurrent” i två timmar, två dagar eller två veckor och så betalar man några tusenlappar för det, berättar Tomas Djurling, säkerhetsexpert på Dataföreningen.

Svenskt spelbolag blev utpressat
– Det man vet är att spelbolag, bland annat i Sverige har blivit utsatta för det här. De fick sin dataverksamhet sänkt under en dag. Sedan hörde förövarna av sig till spelbolaget och sade att ”Om ni betalar så här mycket pengar kommer ni inte att råka ut för detta i fortsättningen.”

En annan typ av brott som breder ut sig är så kallad fishing.

– Metoden går ut på att man söker folk som vill ha anställning i ett påhittat företag. När de väl får anställningen, får de veta att man tyvärr inte har hunnit registrera något bolag i Sverige, säger Bengt Angerfelt på Säkerhetspolisen.

Olagliga transaktioner
– De uppmanar sedan personen att öppna ett bankkonto, så att de kan använda det till företagsbetalningar och de säger att det ska användas tills bolaget är registrerat.

– Därefter börjar det komma in pengar på kontot, brottsligt åtkomna pengar, och individen i fråga får i uppdrag att föra över pengarna till bolagets konto i ett annat land, säger Bengt Angerfelt. 

Allt fler köper säkerhet
I USA kostar it-brottsligheten cirka 500 miljarder kronor om året. Ingen har räknat ut vad den kostar i Sverige, men fler och fler myndigheter och företag köper säkerhet.

– En konstant, ständig ökning. Vi ser att de kunder vi redan har köper mer av oss och vi får också en tillströmning av kunder, säger Göran Egnell, vicechef för Secode, ett av Nordens digitala vaktbolag.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se