Både FN och USA sade nej till Irak

FN-chefen Kofi Annan sade på tisdagen nej till Iraks inbjudan till förhandlingar om att åter släppa in FN:s vapeninspektörer i landet. Inspektionerna måste få ske utan villkor, är FN:s linje. Samtidigt avfärdar USA Iraks inbjudan till amerikanska kongressledamöter att leta massförstörelsevapen i Irak.
Det amerikanska försvarsdepartementet Pentagons personal har uppmanats att ta ut all semester och kompledighet nu i augusti. Marinen förflyttar fler fartyg mot Persiska viken och ett av de stora hangarfartygen har byggts om så att man kan ha den centrala stridsledningen helt oberoende av baser i Saudiarabien. Antalet amerikanska soldater i Kuwait har fördubblats de senaste veckorna. USA:s militära styrkor förbereder sig nu ned till konservburksnivån för ett anfallskrig mot Irak med cirka 300 000 soldater.
Thomas Nordegren, Washington

SR:s Mellanösternkorrespondent under de senaste fyra åren, Lars Gunnar Erlandson, hade FN och USA kunnat svara annorlunda? – Nej, det tror jag inte. Det var nog irakierna också medvetna om. Det här ingår säkert bara i en sorts taktik ifrån irakisk sida just nu, att försöka visa att det ändå finns ett visst intresse att tala med FN och det har ju förekommit dialog mellan Irak och FN om hur nästa fas i den här inspektionen, som då inte har skett på flera år, hur den ska ske, om den nu kommer igång, svarade Lars Gunnar Erlandson i samtal med Lunchekots programledare Nils Östergren.