Israel misstänks använda nytt vapen

Läkare i Gaza rapporterar om en ny sorts mycket svåra skador på patienter som kommit in till sjukhusen efter israeliska attacker. Skadorna har väckt misstankar om att Israel börjat använda en ny form av vapen som orsakar skador inuti kroppen snarare än utanpå.

Det började vid den israeliska offensiven mot Gaza i somras. Läkare vid flera sjukhus i Gaza fick in patienter med till synes mycket små splitterskador på kroppen, men med svårt brända inre organ.

De skadade hade inga kulor eller större splitterdelar i kroppen, men de hade ett tunt lager av damm på de inre organ som var skadade.

Avslöjades i tv
I en italiensk tv-dokumentär, som har citerats av flera internationella medier, hävdas att skadorna kommer från en ny typ av vapen som har utvecklats i USA, kallad DIME, som är den engelska förkortningen av vapentypen.

Det handlar om en blandning av sprängämne och ett fint puder av tungmetall, som kan tränga in genom huden och orsakar svåra brännskador inne i kroppen.

Bara de som står precis i närheten av explosionen får svåra brännskador även på utsidan av kroppen, säger Svante Karlsson på Försvarets forskningsinstitut, FOI, till Ekot.

Förnekas av militären
Den israeliska militären förnekar att man använt DIME-vapnet, och att man överhuvudtaget skulle ha tillgång till den typen av vapen.

Läkare för mänskliga rättigheter, en israelisk frivilligorganisation, har besökt sjukhusen i Gaza och sett skadorna, och Shabtai Gold på organisationen säger att det nu är mycket viktigt att den israeliska militären talar om vad det är för en typ av vapen som använts.

– Någonting har förändrats i striden och därför vädjar vi till det israeliska försvarsdepartementet att berätta vad det är för vapen som använts i Gaza, säger Shabtai Gold.

Svårt att behandla
I dag står läkarna i Gaza handfallna och vet inte hur de ska behandla den här typen av skador, säger Gold, och det är dessutom viktigt att veta vad för vapen det handlar om för att de ska kunna bedömas enligt internationell rätt.

Internationella Röda korset, som också har fått rapporter om skadorna från sjukhusen i Gaza, säger till Ekot att man just nu undersöker uppgifterna.

Skall vara precist
DIME-vapnet är ett så kallat precisionsvapen, tänkt att orsaka så lite skada som möjligt på oskyldiga runtomkring. Det ska till exempel kunna skjutas in i ett rum med misstänkta fiender utan att några byggnader bredvid drabbas.

Men om det skulle röra sig om den här vapentypen stämmer det inte att oskyldiga inte drabbas, säger Shabtai Gold, eftersom den nya sortens skador har rapporterats till och med på barn, enligt Läkare för mänskliga rättigheter.

– I sådana fall är det inte så precist som de hade hoppats, eftersom det dödar civila, även barn, och orsakar skador hos folk som inte är målet för en militär operation, säger Shabtai Gold.

Maria Sjöqvist
maria.sjoqvist@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista