Regeringen vill skärpa skollagen

Regeringen förbereder nu ett lagförslag som ska ge grundskolor rätt att stänga av elever upp till två veckor och också att gymnasieelever ska kunna få kvarsittning.

Skolminister Jan Björklund säger att det måste gå att stänga av bråkiga elever för att till exempel kyla ner upphetsade situationer i skolor.

– Vi har exempel i Sverige på när rektorn har varit tvungen att stänga hela skolan och skicka hem alla elever på grund av något slagsmål eller på grund av något som har inträffat akut. En naturligare åtgärd vore att ha en befogenhet att skicka hem de elever som har bråkat och inte skicka hem allihop, säger skolminister Jan Björklund.

Lättare att flytta mobbande elever
I dag tillåter inte skollagen att elever i grundskolan stängs av fast det ändå händer ibland. Även bråkiga elever har skolplikt och ovillkorlig rätt till undervisning. Skolornas skyldighet att ge elever hjälp och stöd anses långtgående.

Den borgerliga regeringen vill nu göra det lättare att flytta bråkiga eller mobbande elever till andra skolor och kunna stänga av elever upp till två veckor.

Ett nytt motiv som det inte talats om så mycket förut har dykt upp: att skydda de andra eleverna som har rätt till en lugn och trygg skolgång.

”Skyldighet att ta hand om stökiga elever”
Ordföranden i Lärarnas Riksförbund, Metta Fjelkner, tycker att regeringen också måste komma med insatser för att hjälpa stökiga elever.

– Ingen elev hjälps utav att man blir avstängd till en tomhet i två veckor. Vi har en skolplikt för grundskolan och vi har skyldighet att ta hand om de här eleverna, säger hon.

– Vad jag frågar efter är att man kan bli förflyttad från sin ordinarie grupp där man kanske bär sig illa åt, till en mindre grupp där det finns lärare eller andra som är beredda och har möjlighet att ta hand om de här eleverna. Det skyddet behöver eleverna, den hjälpen behöver vi lärare, säger Metta Fjelkner.

”Gymnasieskolan är frivillig”
Regeringen tänker också föreslå att elever på gymnasiet ska kunna ges kvarsittning. Konstigt och onödigt, gymnasiet är ju frivilligt, tycker hon.

– Om du är 19 år och myndig och går tredje året på gymnasiet och skolkar, ska man sitta efter: varför? Problemet är att många gymnasister tycker att gymnasieskolan inte känns meningsfull, säger Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas Riksförbund.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".