Kritik mot slopad subvention för hem-pc

Finansminister Anders Borg fick idag stark kritik i riksdagen för beslutet att göra det mindre förmånligt att ha en lånedator från arbetsgivaren efter nyår.

Finansministern menar att lånedatorerna var en bra reform när den kom, men att den nu spelat ut sin roll, men socialdemokraten Monica Green håller inte med

– Det gör mig upprörd att han tänker ta två miljarder för att vi ska vara en nation i framkant när det gäller it-frågorna. Han tänker ta de två miljarderna för att skattesubventionera hemnära tjänster. Han ska alltså se till att de som redan har råd att skaffa sig hemhjälp, att de ska få skattesubventioner, säger Monica Green.

Många har haft hem-pc
Monica Green sitter i riksdagens finansutskott och är en varm anhängare av hem-pc-reformen, som sedan den infördes har lockat 1,5 miljoner svenskar att låna en dator av sin arbetsgivare.

Konstruktionen har ofta varit att den anställde sänkt sin lön innan skatt med ett belopp motsvarande vad datorn kostar i hyra.

Men efter årsskiftet blir datorn en löneförmån som ska beskattas. Det handlar enligt finansdepartementet ungefär om en hundralapp i skatt månaden. Dessutom måste arbetsgivaren betala arbetsgivaravgift på värdet av förmånen.

Försvarar ändring
Staten sparar ungefär 1,5 miljard på det här. De pengarna ska satsas på annat istället, säger finansminister Anders Borg. Men han håller inte med Monica Green i beskrivningen av hur reformen för hushållsnära tjänster kommer att slå.

– Där har du en grundläggande skillnad. Där har du en tjänst som drabbas väldigt hårt av höga skatter, där du har en effekt att tjänster som du själv kan utföra, där du har en ordentlig konkurrens, där kan du få effekter av att göra skattelättnader. Det är därför vi gör det för delar av servicesektorn. Men hem-pc-branschen uppfyller inte de villkoren, så det finns inget skäl att tro att det är en effektiv åtgärd.

Det försvinner flera hundra jobb, säger kritikerna?

– Jag kan ju notera att Ams i sin bedömning av arbetsmarknadsläget konstaterade att it-branschen har mycket hög andel nyanmälda platser. Vi har stor efterfrågan, sysselsättningen stiger, arbetslösheten minskar. Det är ett område man räknar med på sikt att det ska råda brist på arbetskraft i, och då finns det ingen anledning att ha särskilda subventioner riktade till den branschen.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se