Bristande rutiner mot penningtvätt

Det finns allvarliga brister både i hur försäkringsbolag och aktiemäklare agerar för att förhindra penningtvätt och terroristfinansiering, det uppger Finansinspektionen i en ny rapport.

En viktig orsak till bristerna är att bolagen inte utbildat sin personal tillräckligt i frågorna.

Företagen i den finansiella sektorn är enligt lag skyldiga att arbeta för att förhindra pengatvätt och slå larm om man misstänker att pengar samlas in för terrorändamål. Men det här fungerar idag långtifrån överallt. Linda Hedvall är enhetschef på Finansinspektionen.

– Vad man måste göra från företagens sida nu det är att se till att man har interna rutiner på plats så att man utbildar sin personal, att man identifierar sina kunder, att man arkiverar dokumenten. Då kan man på ett bättre sätt granska transaktionerna, och hitta misstänkta transaktioner.

Internationellt problem
Pengatvätt beräknas vara ett mycket stort problem internationellt. Bara i Sverige räknar Ekobrottsmyndigheten med att 130 miljarder kronor tvättas årligen.

Det kan handla om pengar från allt från skattebrott eller inbrott till tyngre saker som människohandel och droger – pengar som slussas in i det legala finansiella systemet, blir till försäkringar eller aktieinnehav, för att sedan plockas ut som vita tillgångar.

Ifrågasatt kontroll
En mycket liten del upptäcks och rapporteras till polisen, enligt uppskattningar. Och att försäkringsbolagen inte anmälde ett enda misstänkt fall i fjol tycker Finansinspektionen ger skäl att undra över hur deras kontroll fungerar.

Men Anders Beskow på Försäkringsbolagens förening försvarar branschen.

– Jag tycker att man ska vara försiktig och inte bara titta på hur många fall som anmäls till Finanspolisen. Det finns olika förklaringar till det. Men det här förringar alls icke betydelsen av de här frågorna, det är mycket viktiga frågor. Jag tror att den här rapporten för de bolag som har varit föremål för den här undersökningen, när det gäller alla bolag, har ju alla anledning att titta på sina rutiner nu.

Handel med smycken kontrolleras dåligt
Nu får inte alla finansiella aktörer underkänt i undersökningen. Bankerna ges generellt bra betyg och i en internationell jämförelse beskrevs Sverige så sent som i februari i år, som ett land relativt förskonat från de värsta avarterna av pengatvätt, även om det också där riktas viss kritik.

Från det internationella organet Fatf som arbetar mot penningtvätt, kritiseras Sverige bland annat för att kontrollen av handeln med smycken och ädelstenar, som kan köpas som investeringar, är allt för dålig, och det är också en fråga som Finansdepartementet just nu utreder.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".