Osäkert när böndernas gårdsstöd betalas

Det har varit ett besvärligt år för många bönder. För många är därför det så kallade gårdsstödet från EU viktigt för att få ekonomin att gå ihop. Men det är oklart om pengarna hinner komma före årsskiftet.

För bönderna skulle det betyda mycket, säger Börje Svensson som är mjölkbonde på gården Åkerby vid Tenhult utanför Jönköping.

– Det var ju extremt torrt i somras. Och då fick vi köpa extra kraftfoder och ge korna, för betet tog ju slut, helt enkelt. Nu på hösten när vi skulle skörda det lilla som var, då började det ju regna, berättar Börje Svensson.

Det kan verka enkelt. Att det så kallade gårdsstödet, som är ett av EU:s jordbruksbidrag betalas ut det år som det gäller. Men det är inte så enkelt. För trots att pengarna kommer från EU så påverkar de den svenska statsbudgeten som en utgift.

Saknas i budgeten
Till böndernas stora besvikelse fanns inte gårdsstödet med i regeringens budget.

– Vi har ju varje år tänkt att de här pengarna skulle tidigareläggas, i och med att det är pengar som hör hemma detta året. Regeringen har ju hållt inne de här pengarna för att rädda sin likviditet och buget över nyåret, säger Börje Svensson.

Socialdemokraterna som lägger fram sin skuggbudget på fredagen, tycker att man ska ta av överskottet i statskassan så att bönderna kan få sina pengar redan i år.

Anders Ygeman är ordförande i riksdagens Miljö- och jordbruksutskott.

– Alla borgerliga partier har ju lovat, innan valet, att betala ut de här pengarna till bönderna, så jag förstår inte varför det inte finns mer i det borgerliga budgetförslaget.

Gårdsbidraget har skjutits fram
Socialdemokraterna har, när de regerade, själva flera gånger förskjutit gårdsbidraget till det nästkommande budgetåret, för att på så sätt inte överskrida det så kallade budgettaket i statsbudgeten.

Men jordbruksminister Eskil Erlandsson är själv lantbrukare och säger att regeringen inte har hunnit så långt ännu, men han lovar att det mycket väl kan bli så att bönderna får pengar redan i år.

– Vi har haft en socialdemokratisk regering under många år, som har budgettricksat med hjälp av gårdsstödet. Att rätta till det under de tio till tolv dagar som vi hade att lägga fram en budget på efter regeringsskiftet, är inte lätt, eftersom det rör sig och väldigt mycket pengar. Vi ska emellertid inte ge upp hoppet, utan undersöker kontinuerligt möjligheterna att betala ut de här stöden under rätt år.

Så det är fortfarande möjligt att det kan bli en ändring i det här beslutet?

– Det är möjligt att det kan bli en ändring, allt hänger på hur det totala budgetutfallet blir, säger Eskil Erlandsson.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista