Ministern vill inte riva upp fildelarlag

Justitieminister Beatrice Ask är inte beredd att nu riva upp den lag som gör det olagligt att ladda ner upphovsrättsskyddad musik och film från nätet.

Den senaste tidens låga eller friande fildelardomar har lett till att olaglig fildelning knappast kommer att bli ett högprioriterat brott för polisen. Det blir med andra ord ganska ofarligt att bryta mot lagen. Och justitieministern inser att den nuvarande lagstiftningen skapar problem.

– Det är alltid ett problem med lagstiftning som man inte kan följa upp och se till att den efterlevs. Men vi har i Sverige en del lagar som är mer av pedagogisk karaktär och de har viss funktion. Men innan man vet bestämt hur man ska slå ner pålarna i den här knäckfrågan, så är inte jag beredd att göra några stora förändringar, säger Beatrice Ask.

Het fråga i valrörelsen
Fildelning blev en het fråga i valet när Göran Persson i SVT:s slutdebatt öppnade för en förändring. Det var inte var rimligt att landets dryga miljonen fildelare skulle behöva känna sig som brottslingar i framtiden, sa han.

Bra tyckte allianspartiet centern. Men den moderata justitieministern håller inte med. Hon vill invänta den utredning som förre justitieministern Thomas Bodström tillsatte.

Upphovsmakarna måste få betalt
Utredningen som ska vara klar till sommaren, ska just titta på upphovsrätten på internet, där just arbetet med att stödja och påskynda utvecklingen till lagliga alternativ till nedladdning av skyddad film och musik på nätet, är prioriterat.

Upphovsmakarna till musiken och filmen måste få betalt för sitt jobb, anser Beatrice Ask som i övrigt tycker att det här är en knivig fråga att lösa.

– Ingen är ju betjänt av att vi kriminaliserar en massa ungdomar som kanske inte vet bättre eller som hanterar saker fel. Å andra sidan måste vi också uppfostra den nya generationen i vettiga regler.

Du är inte beredd att riva upp lagen idag?

– Nej, det går ju inte eftersom vi inte har något alternativ just nu och det skulle innebära att man slår undan fötterna på många artister och konstnärer och det går inte.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista