Många företag sjukförsäkrar de anställda

Allt fler företag och privatpersoner skaffar sig privata sjukvårdsförsäkringar för att få bättre tillgång till specialistsjukvård.

Bogleboo är ett litet it-konsultföretag i Nacka som tecknat sjukvårdsförsäkring för företagets fyra anställda. I och med det slipper de anställda vårdköerna.

– Som ett litet företag är vi väldigt beroende av att alla är på jobbet och fungerar. Med en sådan här lösning är det en fördel både för den anställde och för oss att få snabb vård och veta att vi får tag på den vård som vi behöver, säger Lars-Erik Blom, som är delägare i Bogleboo.

Gav upp i telefonkön
Privata sjukvårdförsäkringar är omdebatterade. Kritikerna kallar det för en gräddfil till sjukvården, men Lars-Erik Blom anser att hans företag inte att han har råd att ha anställda i en vårdkö, vilket en anställd nyligen påminde honom om.

– Han gav upp i telefonkön till vårdcentralen efter ett antal timmar. Det var den vanliga reflexen att ringa till vårdcentralen, men sedan försvann den när han kom på att vi faktiskt hade en sjukvårdsförsäkring. Då fungerade det alldeles utmärkt, säger han.

Ökat intresse
Länsförsäkringar har under senare år sett ett kraftigt ökat intresse bland företagen att kunna erbjuda anställda en genväg till specialistsjukvård.

2002 hade bolaget runt 50 000 sjukvårdsförsäkrade. Nu rör det sig om det dubbla, enligt Gunnel Blomberg, affärsområdeschef för Hälsa på Länsförsäkringar. Totalt uppskattar hon att uppemot 300 000 personer i dag har den här typen av försäkring.

– Jag tror att det handlar om att alla medarbetare är nyckelmedarbetare. Vi har inte den överbemanning som vi kanske hade förr i världen. Det är viktigt att alla kommer till jobbet för att inte tappa produktion, säger Gunnel Blomberg.

Hon håller inte med om kritiken om att privata vårdavtal skulle ta resurser som annars skulle behövas för den offentliga vården.

– Man måste se det som att läkare och andra aktörer inom vården har en fri arbetsmarkand precis som alla andra har. Väljer de att jobba inom den privata sektorn så har de rätt att göra det på samma sätt som andra yrkesgrupper.

”Gräddfil”
En del kallar detta för en gräddfil till sjukvården, att man går förbi andra om man har en tjock plånbok.

– Det är fel eftersom det inte handlar om gräddfil. Vi har en annan kö och vi belastar över huvud tagit inte offentlig vård, varken när det gäller läkare eller finansiellt. Det här rör sig om privata läkare och specialister som erbjuder vård helt finansierad av försäkringen, säger Gunnel Blomberg.

Sören Granath
soren.granath@sr.se