Fransk filosof modifierar bild av islamism

I Frankrike är oron stor för islamistiska attentat. En grupp som de franska myndigheterna håller ögonen på särskilt, är de som konverterat till islam. Den världskände muslimen och schweizisk-egyptiske filosofen Tariq Ramadan ger myndigheterna delvis rätt, men han menar att den farliga gruppen muslimer i Europa är mycket liten, och att den träffas på oväntade platser.

Studerar man profilerna på de som utförde attentaten i London, ser man att det inte handlar om några marginaliserade personer utan om välutbildade, unga män, som är väl integrerade. De praktiserade knappt islam tidigare, eller så var de konvertiter, säger Tariq Ramadan.

Många konvertiter
I Frankrike har närmare 50 000 personer konverterat till islam, enligt tidningen Le Figaro. Den har också flera gånger rapporterat om utvisningar av imamer, som misstänks uppvigla ungdomar. Enligt inrikesministeriet är det elva religiösa ledare som ska lämna landet inom den närmaste tiden.

På många håll här i Frankrike möter muslimerna motstånd att få bygga moskéer, men granskar man Londonterroristerna, så var det inte i moskén, som de hade träffats utan på gymet, säger författaren och professorn Ramadan.

Många är rädda
Tariq Ramadan försöker i en uppsjö böcker om islam moderera bilden av en våldsbenägen religion. Han undervisar på universitet i Oxford, och hör till de muslimska rådgivarna till premiärminister Blair. Men han säger att också han blir rädd.

– Ja, dessa terrorister är socialt välanpassade, men psykologiskt helt avvikande, säger Tariq Ramadan och menar att även de flesta muslimer blir skrämda av dem.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".