Ökad efterfrågan på kontorsmöbler

Det går bra för den svenska möbelindustrin. Enligt statistik från branschorganisationen Svensk Möbelindustri har exporten av möbler ökat under första halvåret 2006. Den största ökningen står kontorsmöblerna för. Det är en bransch som är känslig för konjunkturernas svängningar.

– Kunderna köper väldigt mycket arbetsstolar, berättar Vibeke Folkman som är säljare på en kontorsmöbelbutik i Stockholm.

Hur har ni märkt av högkonjunkturen?

– Det är mycket kunder och mycket snabba affärer. De vill köpa fort och det är inte så mycket frågor om vad som är billigt och at det ska se bra ut. Och gärna elektroniska sitt- och ståbord. Det var alldeles för dyrt förut, men nu ska de ha höj- och sänkbara bord.

Vibeke Folkman har alltså märkt av en ökad försäljning i samband med högkonjunkturen. När det går bra för företagen, väljer de nämligen att investera i en förbättrad arbetsmiljö.

Även exporten ökar
Men det är inte bara i Sverige som försäljningen ökar. Enligt statistik från branschorganisationen Svensk Möbelindustri har exporten av kontorsmöbler ökat med 31 procent under första halvåret 2006, jämfört med motsvarande period förra året.

Birgitta Skoglund är försäljningsdirektör på Kinnarps.

– Vi ser en ökad försäljning både på den svenska marknaden och på våra exportmarknader. Och man kan väl säga att vi såg en vändning för drygt två år sedan, säger hon.

Ökade satsningar
Men de senaste årens ökade efterfrågan har inte bara inneburit ökade försäljningssiffror. Högkonjunkturen har även medfört en satsning inom företaget.

– Vi har under de senaste två åren nyanställt drygt 100 personer. Plus att vi har effektiviserat produktionen ytterligare, säger Birgitta Skoglund på Kinnarps.

Eva Malm
ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".