Carin Götblad.

Götblad: Naivt att spana på langare

Det är naivt att tro att polisen kan spana efter langare för att få stopp på narkotikahandeln. Det säger länspolismästaren i Stockholm Carin Götblad efter Ekots rapportering om att fler knarklangare går fria. Det tar helt enkelt för mycket resurser att rikta in spaningen mot narkotikalangarna.

– Det är billigt att knarka i dag, vi får in mängder av narkotika genom våra öppna gränser. Att tro att man kan spana bort narkotika genom att rikta in stora resurser på att leta upp langare är naivt och en orealistisk metod, säger Carin Götblad.

Björn Fries är regeringens narkotikapolitiska samordnare, och han är bekymrad över att den svenska polisen inte längre prioriterar att gripa langare.

– Eftersom forskning visar att det är den sårbaraste delen av hela distributionskedjan känns det ju fel att överge den, säger han.

Fler langare går fria
Ekot har under veckan rapporterat att allt större andel langare går fria, polisen har istället riktat in sitt arbete på att gripa missbrukare som är påverkade av narkotika. Ofta handlar det om äldre etablerade missbrukare.

Den genomgång som Ekot gjort av 94 polisanmälningar som rör langning och som lett till fällande domar i Stockholms tingsrätt tyder också på att det är äldre marginaliserade missbrukare som grips för att ha sålt narkotika.

Carin Götblad säger att den stora droghandeln inte längre sker på Sergels torg i Stockholm.

– I dag är det så att människor har mobiltelefoner, man ger inte affärer på traditionellt sätt som tidigare, som till exempel på Sergels torg.

Många grips på Sergels torg
Men ändå är Sergels torg den plats som polisen lyckas gripa flest langare. I nästan hälften av de ärenden Ekot har granskat har polisen tagit langaren på Sergels torg.

Carin Götblads förklaring till det är att polisen tillsammans med bland annat socialtjänsten driver ett projekt där man sökt de äldre, ofta hemlösa missbrukare som är på Sergels torg.

Det är inte ovanligt att de har mindre mängder narkotika på sig som de säljer för att finansiera sitt eget missbruk.

Prioriterar ungdomar
Officiellt prioriterar polisen att stoppa ungdomar på väg in i ett missbruk.

Men det är inte av de äldre missbrukarna på Plattan som ungdomar köper narkotika, säger Olli Puhakka från Precens, enheten för drogprevention i Stockholm som har studerat nästan 600 missbrukare som vistas på Sergels torg.

– Det är en ganska liten del av ungdomar som missbrukar som hänger på Sergels torg. I det material jag har gått igenom så var det väldigt få ungdomar under 20 år, säger han.

Men om man tittar på det totala antal missbrukare, hur stor del är det som utgör den del som finns på Sergels torg i Stockholm?

– Det är en ganska liten del. Missbruket är ju ganska utbrett i samhället och i alla samhällsklasser. Den här gruppen som rör sig på Sergels torg kanske är 500 till 600 personer, vilket är en liten del av det hela, säger Olli Puhakka.

Bo-Göran Bodin
bo.goran.bodin@sr.se

Daniel Velasco
daniel.velasco@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".