Höjd beredskap på tyska ambassader

Tyskland har höjt beredskapen på sina ambassader i Mellanöstern. Orsaken är de bilder som cirkulerar med tyska soldater som poserar tillsammans med dödskallar. Bilderna är tagna av soldater under tjänstgöring i Afghanistan och skandalen får stor uppmärksamhet i Tyskland.

De första fotona publicerades i Bild-Zeitung i onsdags. Reaktionen blev kraftig i Tyskland och försvarsministern sade då att de skyldiga skulle straffas och soldatutbildningen förbättras. Men att det med all säkerhet rörde sig om ett enskilt fall.

Men sedan har ytterligare bilder publicerats på tyska soldater som tjänstgör i den fredsbevarande ISAF-styrkan i Afghanistan, och som poserar med kranier som om det vore troféer.

Två soldater har suspenderats
I Förbundsdagen har skandalen diskuterats, två soldater har suspenderats från tjänst, en brottsutredning pågår och den afghanska regeringen har fördömt det inträffade.

Men jämfört med de foton som skakade den amerikanska försvarsmakten, bilder på amerikanska soldater som skändar döda kroppar i Irak, eller misshandlar och förnedrar fångar i Abu Ghurayb-fängelset i Bagdad, så vittnar de här fotona mer om en pojkaktig naivitet och omogenhet, än om sadism och ett förakt för en kultur.

I tysk press har det framställts som om det rörde sig om en gravskändning, men en före detta soldat intervjuad i dag i Bild-Zeitung, berättar att skelettdelarna låg vid ett grustag utanför Kabul, där afghaner hämtade lera till husbyggen. Ingen brydde sig om benresterna, de flyttades om de låg i vägen för mer lera, berättar soldaten.

Fruktar oroligheter
Men detta gör inte de politiska konsekvenserna mindre allvarliga. Militärer och politiker fruktar nu att fundamentalister kommer att utnyttja fotona i syfte att hetsa mot FN-trupperna.

– Det kan bli problem för de soldater som nu befinner sig i Afghanistan, sade en Nato-talesman. 

Och säkerheten har nu höjts på tyska ambassader i Mellanöstern.

Men de starka reaktionerna här i Tyskland handlar även om landets egna förflutna. Soldater med dödskallar ger associationer till SS, andra världskriget och förintelsen.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".