"Beslut om tvångsvård är inte rättssäkra"

Domstolsförhandlingar som gäller avgöranden om tvångsvård är inte rättssäkra, anser en grupp forskare som har studerat närmare 100 ansökningar till länsrätten om tvångsvård. Rätten utreder personen som ska tvångsvårdas istället för myndighetens underlag menar forskarna.

Att man fokuserar på personen som ska få tvångsvård istället för på myndighetens beslut kan få allvarliga konsekvenser, enligt Stefan Sjöström, forskare i socialt arbete vid Umeå universitet.

– Ja, dels kan det ju få konsekvensen att folk som inte ska ha tvång, får tvång, att det sker rättsövergrepp helt enkelt, säger Stefan Sjöström.

– Det andra problemet då är ju att även om det inte blir några felaktiga domslut i slutändan så tappar man ju förtroendet för de här prövningarna.

10 000 tvångsvårdas varje år
Det handlar om ungefär 10 000 människor per år som bedöms behöva tvångsvård för att de är missbrukare, psykiskt sjuka eller unga som inte går med på vård frivilligt.

Det är länsrätten som fattar beslut efter ansökan från socialnämnden eller en chefsöverläkare. Länsrätten ska sedan bedöma myndighetens underlag för sin ansökan, något som Stefan Sjöström anser att rätten inte gör. Istället menar han att länsrätten drivs av vad något som han kallar för terapeutisk kultur.

– Det finns en stor omsorg kan man väl säga, om man vill uttrycka det välvilligt, man vill verkligen hjälpa människor. Men när man gör det tappar man lite perspektivet att man också måste värna om rättssäkerheten, säger Stefan Sjöström.

Länsrättschef håller inte med
Men Barbro Lundholm, som är tillförordnad chefsrådman på länsrätten i Stockholm, håller inte med.

– Alltså vi går ju på de kriterier som finns för att en ansökan ska bifalla, så vi har ju inte med någon terapeutisk kultur att göra, säger hon.

”Ge biträdena mer muskler”
Men enligt Stefan Sjöström behöver domstolarna ändra sitt förhållningssätt.

– Det är framförallt de rättsliga aktörerna, de biträden och domar som leder de här förhandlingarna värnar mer om dem. Att man verkligen förhåller sig till de här lagliga kriterierna.

– Den andra saken som jag tror att man konkret kan göra är att man ger mer muskler till biträdena helt enkelt. Att de får mer resurser, i tid. Framför allt för att kunna mobilisera vettiga motargument, säger Stefan Sjöström.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista