Fler åtgärder för att minska växthusutsläppen inom EU krävs

EU-länderna har goda möjligheter att klara sitt åtagande åtagande i enlighet med Kyotoprotokollet, att minska utsläppen av växthusgaser med åtta procent till 2010-2012. Men då räcker inte nuvarande åtgärder. Det skriver EU:s miljöbyrå i en ny rapport om läget vad gäller klimatarbetet i unionen.

Gör EU-länderna inget mer än lunkar vidare med nuvarande åtgärder, då kommer minskningen av växthusgaser bara att bli två procent till 2010. 

När det gäller utsläppen inom unionen så är trenden på nedåtgående för industri, energiproduktion, jordbruk och avfall.  

Nya EU-länder minskar utsläpp
De nya EU-länderna har minskat utsläppen genom att ställa om sin industri. Men det finns en sektor som bara sväller år efter år, och det är transporterna på vägarna. Här har utsläppen ökat med hela 26 procent sedan 1990. 

Ungefär hälften av de 15 EU-länder, som omfattas av Kyotoavtalets mål, verkar klara sina nationella åtaganden. Men sju länder släpar benen efter sig och ser inte ut att kunna uppfylla målet, det är Italien, Belgien, Portugal, Irland, Österrike, Danmark och Spanien. 

Deras försummelser äventyrar alla övriga länders ansträngningar, säger chefen för miljöbyrån, Jacqueline McGlade.

Flera åtgärder krävs
För att det ska gå att uppnå 8-procentsmålet krävs nu att man kombinerar ett helt batteri med åtgärder. Det gäller fortsatt utveckling av handeln med utsläppsrätter, satsning på förnyelsebar energi, energieffektivisering, krav på minskad bränsleförbrukning i bilar, tillverkning av biodrivmedel och plantering av skog.  

Tekniken finns framme, men det kräver målmedvetna beslut för att alla åtgärder ska sättas i sjön, enligt rapporten.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".