SEB överträffade förväntningarna

I veckan har storbankerna Handelsbanken, Nordea och Swedbank redovisat sina rapporter för tredje kvartalet och på fredagen kom banken SEB med sin rapport. Med en vinst på nästan 3,9 miljarder kronor överträffade banken förväntningarna.

– Det när ett resultat som vi är oerhört stolta över och naturligtvis har vi gynnats av ett väldigt bra affärsklimat, och att vi har haft ett helt annat affärsklimat med våra kunder. Aktiviteten i marknaden har varit bra och vi har också varit mer pro-aktiva, säger SEB:s vd Annika Falkengren.

Vad beror det på?

– Jag tror över lag att vi har fokuserat lite tydligare på att vi ska ha en högre kundnöjdhet och det är den som leder banken vidare. Och det är väldig fokus på att våra kunder får bra tjänster som de kan köpa av oss och vi kan hjälpa till. Men också naturligtvis att det är ett väldigt bra affärsklimat och en bra konjunktur och det gynnar naturligtvis kunderna och då vill de också jobba med sin ekonomi, säger hon.

Feststämning
Ja, det var feststämning på SEB:s presentation av kvartalsrapporten för tredje kvartalet. Men trots det starka resultatet så finns det områden som inte motsvarar analytikernas förväntningar.

Räntenettot, det vill säga skillnaden mellan bankens in- och utlåning var något svagare än väntat till följd av den ökade konkurrensen på bolånemarknaden. Något som också drabbade Handelsbanken som kom med sin rapport tidigare i veckan.

Totalt sett stabilt
Men det är ändå inget som oroar vare sig Handelsbankens koncernchef Pär Boman eller SEB:s Annika Falkengren.

– Banken missgynnas kortsiktigt av lite högre räntor för finansieringskostnader för banken går upp, men totalt sett så är räntenettot är ganska stabilt.

– Och i Sverige är det en väldig konkurrens på just bolånemarknaden och naturligtvis har även vi svårt att ha bra marginaler på bolånemarknaden med den konkurrenssituation som finns. Å andra sidan kommer det kunderna till godo och vi upplever att det har stabiliserats.

Eva Malm
eva.malm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".