Papporna oroas.

Många män rädda inför förlossning

Många män som ska bli föräldrar känner stark rädsla inför förlossningen. Ny forskning från Umeå universitet visar att mer än var tionde man har han haft så stark oro att det påverkat hans vardagliga liv.

Som blivande pappan kommer man ofta i andra hand i mötet med mödravården säger Erik Ryberg i Farsta, som snart blir pappa för första gången.

– Vi har inte pratat om det alls direkt. Vi har pratat om hur barnet mår och hur mamman mår och kollat att alla värden är som de ska och sådana saker.

13 procent av de drygt 300 nyblivna papporna i studien uppgav att de känt en stark rädsla inför förlossningen. Och oron gällde främst att något skulle hända mamman eller barnet, men också att själv inte kunna hantera situationen och vara ett stöd vid förlossningen.

Pappans oro kan skapa problem
Problemen med förlossningsrelaterad rädsla bland kvinnor har uppmärksammats tidigare och tros vara en av anledningarna till att andelen planerade kejsarsnitt ökar, som enligt Socialstyrelsen nu står för lite drygt åtta procent av alla födslar.

På Mödravårdscentralen i Farsta i södra Stockholm är personalen medveten om att pappans oro också kan skapa problem, men i deras möten med blivande föräldrar ingår inga frågor till papporna i rutinerna.

Birgitta Johansson är chefsbarnmorska på Mödravårdscentralen.

– Troligtvis är det väl gammal tradition. Det är kvinnan som är i centrum och mannen har kanske inte riktigt kommit fram. Men vi jobbar på det, vi känner till det och vi har också speciella pappa-informationsgrupper, säger hon.

Varför är det viktigt att få med dem?

– Får vi med dem från början så har vi med dem hela vägen, ända upp i skolan.

Pratar mycket
Kenneth Andersson som ska bli pappa för första gången om knappt en månad, tycker att det behövs mer frågor till pappan vid träffarna på Mödravårdscentralen. Men själv säger han att han hanterar sin oro genom att prata med flickvännen Sanna och kollegorna på jobbet som har barn.

– Jag vet hur jag kommer att bli. Jag kommer att bli hur stirrig som helst. Det är så jag är som person, men sedan kommer det att lugna ner sig efter ett tag. Sedan tror jag att det kommer av sig själv. Man vet nog vad man ska göra när det är dags.

Daniel Sundbaum
daniel.sundbaum@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".