Beatrice Ask.

Fler poliser viktigast för justitieministern

Hur brottsbekämpningen ska vara så effektiv som möjligt utan att bli för integritetskränkande, är en av knäckfrågorna för den nytillträdda justitieministern Beatrice Ask. Hon kommer att föreslå längre och hårdare fängelsestraff för grova våldsbrott och fler poliser.

– Det viktigaste är faktiskt att få fler poliser, fler synliga poliser, för det handlar om brottsförebyggande arbete och det finns en oro ute bland medborgarna som vi måste svara upp mot.

Vad ska de här nya poliserna göra?

– Ja, det ska göra många olika saker förstås. Men det som är väldigt eftersatt är det brottsförebyggande arbetet, som egentligen är ett polisiärt vardagsarbete. Att finnas på plats, att vara ute bland människor

– Det är också ett sätt att skaffa sig kunskap om vad som händer, vilket man behöver ha.

Fler utredningar
Fler poliser väntas också innebära fler brottsutredningar för åklagare och fler rättegångar. Men samtidigt som det satsades stort på poliserna i budgeten så fick åklagarmyndigheten mindre än vad de begärt för att kunna anställa fler. Beatrice Ask invänder att det inte är säkert att det blir mer jobb för åklagarna.

– Jag tror också att man glömmer bort att poliser som är synliga och verkar ute bland människor förebygger brott. Och det är ju också en viktig poäng i sammanhanget, säger Beatrice Ask.

På sikt öppnar hon ändå för ökade resurser till både åklagare och domstolar.

Avlyssning ska hjälpa polisen
För att komma åt den grova brottsligheten ska polisen få möjlighet till buggning och hemlig telefonavlyssning. Ett nytt lagförslag om det kommer i vår och nu i dagarna väntar Beatrice Ask på en utredning om hur man ska kunna reglera möjligheten för människor att i efterhand få veta att de blivit avlyssnade. Och den rätten är inte helt självklar, säger hon.

– Inte alltid, det måste i alla fall i tiden vara säkerhetsmarginaler på det för det finns ju personer som kan ha varit avlyssnade men som fortsätter med någonting. Alltså du kan ju inte få det som ett brev på posten.

– Det är det som den här utredningen måste titta på, vad ska man ha för säkerhetsregler? Och vid vilka tillfällen kan man inte få den informationen?

– Men de oskyldiga, om min faster blir avlyssnad av misstag, och hon är helt vid sidan av alltihopa , då är det väl självklart att hon ska få veta om att det har hänt.

Längre straff för grova brott
Den nya regeringen kommer också att föreslå straffskärpningar för bland annat rån, våldtäkt och andra grova våldsbrott. Hur långa straff det handlar om kan inte Beatrice Ask säga ännu. Men det kommer att behövas fler fängelseplatser.

– Ja, det pågår ju en utbyggnad av antalet platser, men det verkar som att mycket tar längre tid än vad man hade trott.

Vad är egentligen nyttan med att fler personer sitter i fängelse och sitter där under längre tid?

– Ja det är väldigt onyttligt eftersom det bästa vore om de aldrig hamnade där. Men det bästa vore då att de inte begick brott också.

– Men nu är vi där vi är och då är det ändå så att kriminalvården har ju två uppgifter. Det ena är att skydda allmänheten från personer som begår allvarliga brott, och det är ju faktiskt så att en farlig brottsling som sitter inne gör ju inte illa någon under den tiden i vart fall, så det har en nytta.

– Det andra är att en del brott beror ju på brott som man kan behandla, jobba med. Och där är jag väldigt kritisk mot de senaste årens utveckling där det bara har blivit mer och mer trångt på anstalterna och där utrymmet för behandling och vettig verksamhet har trängts tillbaka.

Vad ska du göra åt det?

– Jobba med platsutbyggnaden naturligtvis, men också jobba med olika program och initiativ för att öka på detta med behandling, säger Beatrice Ask.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".