Skatteverket granskar bankkonton utomlands

Resultatet av EU-överenskommelsen om att EU-medborgare måste betala skatt på ränteinkomster utomlands börjar nu ge resultat i den meningen att Skatteverket är i full gång med granskningen av tiotusentals inkomstuppgifter.

Det handlar om personer som är bosatta i Sverige, men har pengar på banken i ett annat EU-land. De måste enligt en EU-överenskommelse betala skatt i Sverige.

Kontrollen går till så att en rad länder skickar över inkomstuppgifter på namngivna personer till det svenska Skatteverket.

Utländska inkomstuppgifter skickas till Sverige
Sammanlagt har i år drygt 70 000 uppgifter skickats till Sverige. Från Storbritannien har Skatteverket fått in drygt 16 000 inkomstuppgifter, från Tyskland har det kommit drygt 12 000 uppgifter och från Spanien över 8 000 uppgifter.

Bland det Skatteverket ska granska finns också inkomstuppgifter från Danmark, Finland, Frankrike, Ungern, Holland, Polen och Italien.

Skatteverket ska nu kontrollera om personerna som står för de utländska kontona har deklarerat sina inkomster eller ej.

Förmögenhetsskatt
Inkomstuppgifterna kan också bli avgörande för om de berörda personerna ska betala förmögenhetsskatt, eftersom inkomstuppgifterna också berättar om hur mycket pengar som finns på det aktuella kontot.

En rad länder, till exempel Schweiz, Österrike och Luxemburg vill inte avslöja kontoinnehavarens namn. De länderna beskattar ändå de anonyma kontoinnehavarna och skickar sedan pengarna till Sverige.

Ekot har tidigare berättat att svenska staten på det sättet fått in drygt 12 miljoner kronor, långt mindre än vad till exempel Skatteverket trott att den nya skattekontrollen skulle ge.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se