Augusto Pinochet.

Pinochet åtalas för kidnappning och tortyr

Chiles tidigare diktator Augusto Pinochet kommer ännu en gång att sättas i husarrest. Den här gången gäller det brott som begicks i det hemliga fängelset Villa Grimaldi i Santiago åren efter kuppen 1973, då också Chiles nuvarande president Michelle Bachelet och hennes mor hölls fängslade där.

På måndag kommer Pinochet att informeras om domaren Alejandro Solis beslut att sätta honom i husarrest och att inleda en process för 36 kidnappningar, 23 tortyrfall och ett mord som alla är knutna till Villa Grimaldi.

Men frågan är om det egentligen har någon betydelse.

Knappast någon ny rättegång
Sedan Pinochet kom tillbaka till Chile för sex år sedan efter sin 16 månader långa husarrest i London så har flera processer inletts mot honom och han har redan suttit i husarrest i ett antal omgångar men någon rättegång har det ännu inte blivit och lär knappast bli den här gången heller.

För även om Pinochet kanske inte är galen vilket enligt chilensk lag är förutsättningen för att man ska slippa rättegång så fyller han ändå snart 91 år, är rätt förvirrad och lär knappast bli klarare.

Det finns trovärdiga medicinska argument för att inte hålla rättegång.

Den definitive skurken
Men på ett symboliskt plan har Pinochet redan dömts. Till och med många av hans mest trogna anhängare vände honom ryggen när det avslöjades att han hade gömt en miljonförmögenhet på hemliga bankkonton utanför Chile.

Häromdagen påstods det att han också hade gömt över ett ton guld för ett värde av 160 miljoner dollar på en bank i Hongkong.

Men banken meddelade igår att uppgifterna var falska. Historien var också lite för bra för att vara sann.

Det skulle ha varit bekräftelsen av Pinochet som den definitive skurken. Vilket på sätt och vis skulle ha varit en lättnad för det samhälle som så länge lät sig styras av honom och som inte hade kurage nog att väcka åtal mot honom medan han fortfarande var helt frisk. För de bevis som ligger till grund för den process som nu har inletts, de fanns - hur som helst - redan för 15, ja till och med 20 år sedan. 

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista