Korruption vanligt bland Kinas politiker

Korruptionsavslöjanden i Kina har lett till att delar av staden Shanghais regering har fallit, och nu ska turen för granskning ha kommit till huvudstaden Peking. Men korruptionen inom partiet är en mycket känslig fråga.

– Om man är partimedlem är man utvald att försvara lag och ordning. Om man då försnillar gemensamma pengar är det klart att det gör ett väldigt dåligt intryck, säger en tehusvärdinna i 20-årsåldern.

När jag frågar henne hur korruptionen påverkar vanliga människor nämner hon mutade domstolar som det kanske allra värsta. Men sedan biter hon sig i läppen och pekar över axeln i riktning mot regeringsbyggnaden som ligger bara några kvarter bort. Tehusvärdinnan rekommenderar mig att intervjua folk om korruptionen någonstans, inte så nära regeringshögkvarteret.

Många anklagade är motståndare till presidenten
Korruptionen är ett mycket känsligt ämne här i Peking. Efter att korruptionsanklagelser fällde Shanghais högste ledare i september, ska partiets inspektörer nu ha kommit till huvudstaden Peking. De som står i skottgluggen är framför allt president Hu Jintaos politiska motståndare.

Samtidigt som ryktena sprider sig om en upprensning i Peking fortsätter Shanghaiskandalen att skörda politiska offer.

Spekulationer med pensionspengar
Skandalen kretsar kring Shanghais pensionsfond som ska ha använts till bland annat fastighets-spekulationer.

Sedan en vecka sitter en av Kinas rikaste män häktad för sin inblandning i skandalen. De politiskt ansvariga har inte åtalats, men flera har fått lämna sina poster.

Den snabba tillväxten grogrunden
Det plötsligt ökade välståndet och Kinas massiva byråkrati bildar tillsammans grogrund för korruption på alla nivåer. Förra året avslöjade kommunistpartiet 115 000 partimedlemmar som var inblandade i korruption, enligt siffror från den statliga nyhetsbyrån Xinhua.

Precis som värdinnan på tehuset säger:

– Det här är ingen lätt sak att tala om, för det handlar inte om ett eller två fall, det är ett väldigt vanligt problem.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se