Nyamko Sabuni.

Sabuni vill fortfarande ha språkkrav

Regeringspartierna har kommit överens om att utreda den kontroversiella frågan om huruvida kunskaper i svenska ska vara ett krav för att bli medborgare. Men integrationsminister Nyamko Sabuni står fast vid sin åsikt om att språkkunskaper ska vara ett krav för medborgarskap.

– Idag när man träffar någon så kan det vara en tolk som sitter bredvid dig och ska företräda dig för att du vill ansöka om medborgarskap, eller kanske din man som företräder dig som fru och så vidare, så jag tycker man ska förstå, eller kunna göra sig förstådd på svenska för att kunna söka svenskt medborgarskap, säger Nyamko Sabuni.

– Vi har ju haft sådana här språkkunskapskrav i Sverige tidigare för medborgarskap. De bara rann ur sanden och försvann. Jag tycker att de ska återinföras.

Har lanserat flera kontroversiella förslag
Nyamko Sabuni har som riksdagsledamot drivit flera kontroversiella förslag. Förbud för flickor under 15 att bära slöja, obligatoriska gynundersökningar för skolflickor, stopp för bidrag till religiösa friskolor var några.

Såväl Sabuni som folkpartiledaren Lars Lejonborg har försäkrat att hon som minister inte längre ska driva dessa ståndpunkter eftersom de inte är regeringspolitik. 

Nya metoder, men samma förslag
Men även om Nyamko Sabuni inte längre föreslår samma metoder fortsätter hon att argumentera för sina åsikter, till exempel om flickor som bär slöja:

– Ja, jag står fast vid att det är olämpligt att barn bär slöja. Jag vill att vi ska diskutera hur lämpligt det är, och jag tycker det är oacceptabelt att barn redan i förskolan bär slöja. Då tappar själva plagget sin betydelse, säger hon.

När det gäller religiösa friskolor vill integrations-ministern ha ett stopp för nya tillstånd i väntan på nya regler som skärper kontrollen av skolorna.

– Vi har kommit i överens i alliansen om att kontrollen ska vara hårdare. Vi hade ju från folkpartiets sida föreslagit att skulle sätta stopp för nya tillstånd tills vi har bättre tillståndsgivningsregler, så att det är ju någonting som skolministern får titta på. Jag tror det är viktigt att göra så, säger Nyamko Sabuni.

Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista