Lula har kopplat greppet om valet

Trots en aggressiv valkampanj från utmanaren Geraldo Alckmins sida så tyder allt på att den sittande presidenten Lula da Silva kommer att segra stort i den andra omgången av presidentvalet i Brasilien på söndag.

Den stora överraskningen i den första omgången av presidentvalet i Brasilien, det var socialdemokraten Geraldo Alckmins slutspurt.  Dag för dag minskade han avståndet till Lula och tvingade så småningom överraskande fram en andra omgång.

Väntas vinna med 20 miljoner röster
Idag är det tvärtom. För var dag som har gått har Alckmin förlorat terräng och om opinionsmätningarna får rätt så kommer Lula att segra med över 20 procent, vilket i Brasilien innebär mer än 20 miljoner röster.

Rösterna kommer från motståndaren
Och det mest överraskande, det är att de cirka åtta miljoner nya röster som Lula kommer att få i huvudsak kommer från Alckmins naturliga stödgrupper, den urbana medelklassen i södra Brasilien.

Lula har under sin kampanj lyckats framstå som det minst dåliga alternativet inför de grupperna.

Korruptionsanklagelser har blivit fördel
Han har lyckats vända Alckmins attacker om korruption till sin egen fördel genom att påpeka att hans regering är den första som inte sopar problemen under mattan, utan verkligen synar alla anklagelser.

Men framför allt så har Lula ridit på medelklassens rädsla för ekonomisk instabilitet. Han har anklagat Alckmin för att vilja privatisera alla de stora statliga företagen som brasilianarna i gemen betraktar som samhällets stöttepelare.

Lulas första fyra år stabila
Därmed har Lula också lyckats få Alckmin att framstå som ett hot mot den stabilitet som rått under hans fyra år vid makten och som de flesta väljare upplever som en avgörande positiv förändring.

Så positiv att många som stödde Alckim i den första valomgången, kommer att rösta på Lula i den andra.

Lars Palmgren, Santiago
Lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".