Företag har bristande säkerhetsrutiner

Säkerhetspolisen, Säpo, uppmanar svenska företag att förbättra sina rutiner om känslig information. Enligt Säpo har det blivit ett stort problem att personer som lämnar sin anställning tar med sig företagshemligheter när de slutar.

– När man anställer folk så har man ofta anställningssamtal som innebär då att man kanske tecknar sekretessförbindelser, policydokument, man kvitterar rättigheter till it-system och så vidare. Men man har inte i så stor omfattning avslutningssamtal om vad som gäller för folk när de slutar, säger Bengt Angerfelt som arbetar med it-säkerhet på Säpo.

– Så många tar kanske med sig, både av okunnighet och utan att kontrollera regler, tar man med sig information när man slutar sin anställning som man behöver, man brukar kalla det för ”bra-att-ha-saker”.

Enligt Bengt Angerfelt är det vanligaste att anställda tar med sig e-postadresser och register över kunder eller leverantörer. Om man inte gör det i samförstånd med företaget så är det stöld.

Okänt hur stort problemet är
Men hur stort problemet verkligen är vet ingen. I England visade en undersökning att hela sju av tio tog med sig värdefull information från företaget. Sex av tio tyckte att det är okej att göra så, bara 28 procent tyckte att det var fel.

Vart tredje företag har blivit bestulit
Den enda undersökning som finns i Sverige gjordes för tre år sen. Den visade att vart tredje företag blev bestulet på information av anställda och mer än hälften av företagen tyckte att stölder är mycket vanligt.

Bland de anställda sa en av fyra att de känner någon som spridit information från företaget.

– Idag så ser man i olika typer av kontrollverksamhet och undersökningar att det är väldigt vanligt att det ligger kvar behörigheter på folk som har slutat.

– Jag brukar rekommendera att eftersom man inte betalar ut lön till folk som har slutat, så kanske det är en lämplig rapporteringsväg att när man tar bort folk ifrån personalsystemet, från löneutbetalningar, att även informera dem som sköter behörighets-administration att de inte ska vara kvar i behörigheten.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".