Stödet för talibanerna ökar

Stödet för talibanerna i Afghanistan ökar nu i takt med att kriget i landet fortsätter utan något slut i sikte. Den bedömningen gör Svenska Afghanistankommitténs ordförande Bengt Kristiansson efter sitt senaste besök i landet.

Bengt Kristiansson säger att det nu handlar om en kamp mot tiden och att afghanerna trots minnet av talibanernas våldsamma styre nu börjar vackla i sin inställning till dem.

– De ser nu detta mot sex års krig och där börjar man i allmänhet omvärdera. Och så ser man att talibanerna, de är inte riktigt desamma som förut. De är mer politiskt drivna, de är lite duktigare på att sätta upp infrastrukturer och ge social service, någonting de var väldigt dåliga på när de satt vid makten, då på 90-tale, säger han.

Upptrappade strider
Bengt Kristiansson säger att säkerhetsläget nu blir alltmer besvärligt. De senaste månaderna har striderna mellan de Nato-ledda Isaf-styrkorna och talibanledda motståndsgrupper ökat i intensitet.

Bengt Kristiansson säger att stämningen i landet just nu är en paradoxal kombination av en framtidstro byggd på de framsteg som gjorts i levnadsstandard och demokrati de senaste åren och tröttheten över det krig som aldrig tycks ta slut.

Trötta på kriget
Han tror att den tröttheten gjorde att reaktionerna i Afghanistan på veckans uppmärksammade Nato-bombning, då uppemot 70 civila kan ha dödats, inte blivit så starka.

– Inte vad jag har kunnat notera i form av oro på gator eller så, men det är klart att det är det stora samtalsämnet hela tiden.

– Men å andra sidan ska man veta, att det känns för afghanerna inget unikt. Det här upprepas om och om igen och har gjorts nu i fem år, in på det sjätte.

Risk att förtroendet för presidenten dalar
Bengt Kristiansson menar att det nu är en kamp mot tiden. Inte minst för att undvika att respekten och förtroendet för president Karzai undergrävs. Och även om inte Kristiansson ser någon snabb lösning på krisen anser han att västvärlden nu måste göra allt för att få slut på kriget.

– Jag hoppas att västvärlden, och då i synnerhet USA och Nato, tar sitt förnuft till fånga, byter strategi och överger krigsinsatserna och på allvar ställer upp resurser, för att bygga upp, till Afghanistans förfogande.

Men det finns ju en oro, eller rättare sagt en argumentering, från västsidan, inte minst USA, att om man drar ned på krigsinsatserna så kommer talibanerna tillbaka till makten.

– Fast då kan man ju lika gärna säga att med ett krig, nu i fem år, så har man ju bara sett att talibanerna har vunnit mark. Ska man verkligen sätta in mer av det som har visat sig ge precis motsatsen till det man önskar? Det är ju ingen logik i det faktiskt, säger Bengt Kristiansson.

Anders Ask
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".